Gotlandsglass

Om oss

Ekologisk och tillsatsfri glass tillverkad på Gotland

Gute Glass som varumärke startade tidigt 80-tal mitt i Visby och har under åren funnits på många olika platser runt om på ön. Idag har vi all tillverkning på Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo, mitt på Gotland. Här tillverkar vi all glass med betydande del svenska råvaror helt ekologiskt och utan tillsatser. Visste ni att vi faktiskt var först ut att få produktmärkningen Äkta vara. Glassen säljs idag på Gotland och i Stockholm med omnejd.

Vår affärsidé

Med fötterna stadigt på Gotland gör vi exklusiv glass tillgänglig för människor på Gotland och dess närområden. Med bara naturliga råvaror skapar vi riktig glass med minsta möjliga negativ påverkan på människor, djur och natur.

Vår vision

Vi ska göra en glass som är 100 % ekologisk, helt utan tillsatser och med betydande del gotländska råvaror.


Historia

Gute Glass som varumärke bildades i Visby 1982. Glassfabriken som både var ett glasscafé och produktionsanläggning låg på Strandgatan i Visby. Sedan dess har Gute Glass alltid haft sin tillverkning på Gotland men på olika platser runt om på ön. Så småningom öppnade Gute Glass Cappuccinobaren i Hästbacken där den berömde "Gutekulen" blev ett populärt inslag, en extra kula för gotlänningar. Beviset för att du var gotlänning var att kunna uttala "rom -russin" på perfekt gotländska. Gotland, kvalité och nyskapande är ord som beskriver Gute Glass framfart under tidigt 80-tal, addera genuint och hållbar utveckling och du har Gute Glass idag. Tanken på att göra något annorlunda i en tid då glass mest var choklad, vanilj och jordgubb var det som startade Gute Glass på 80-talet liknande visioner fick produktionen av gotländsk glass att dra igång på nytt 2010 då glass mestadels var aromer, färgämnen och konstgjorda fettsyror.

Jimmy Hardingz som tillsammans med sin sambo Klara Schultz är en av grundarna till Gotlandsglass AB som äger varumärket Gute Glass hade precis tagit examen i kvalitet och hållbar utveckling vid högskolan på Gotland och längtade att få praktisera sina nya kunskaper. Att implementera hållbar utveckling i ett befintligt bolag är en tuff utmaning och det enklaste vore att grunda ett nytt företag där dessa värderingar finns med redan från start. När chansen att köpa den gamla nedlagda glassfabriken i Roma och varumärket Gute Glass dök upp var valet ganska enkelt för paret, Klara hade redan erfarenhet av att tillverka och sälja glass. Trots att Gute Glass legat nere under ett par år hade varumärket fortfarande en stark förankring på ön, man behöll gamla klassiska smaker och namn men recepten gjordes om. Alla tillsatser togs bort och en tydlig plan för en ekologisk och tillsatsfri glass av närproducerade råvaror tog fart. Idag sker tillverkningen på Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo och år 2017 är hela sortimentet ekologisk. Ett varumärke vars värderingar känns bra hela vägen in hjärtat gör allt hårt arbete enkelt och är den drivkraft som alltid ska finnas kvar i Gute Glass.


Så gör vi glass:

Vi blandar svensk ekologisk mjölk och grädde för att hålla en fettprocent på 16-18%. Ägg är det enda naturliga stabiliseringsmedlet och ger en tjockare glassmassa med bättre struktur, ägg bidrar även till en rik och rund smak, vi använder endast ekologiska ägg från svenska gårdar. Utan socker ingen glass, den förhöjer smaken på andra råvaror ökar hållbarheten och ger glassen rätt konsistens. En del av sockret byter vi ut mot honung som förutom sötma bidrar med god smak som kan variera efter säsong men honung har även andra egenskaper än det vanliga sockret den har nämligen en förmåga att få vattnet som finns naturligt i mjölk, grädde, frukt, bär eller tillsatt vatten att bilda mindre iskristaller än vad som är normalt, detta ger en lenare glass. Den honung vi använder kommer från ekologiska biodlare på Gotland. Alla våra glassar är alltid smaksatta med hög halt av den äkta varan t.ex hela vaniljstänger, nymortlade saffranspistiller och salmbär som växer vilt på Gotland. Alla våra bär och fruktglassar innehåller minst 25 % frukt och bär, inga aromer eller färgämnen.

Så gör vi Sorbet och Yoghurtglass

Vår yoghurtglass består av 4 ingredienser svensk yoghurt med naturlig fetthalt, bär/frukt och socker och lite grädde för att höja fetthalten, mer behövs inte för att göra en riktig krämig och smakrik yoghurtglass. Sorbet görs alltid på 50 % frukt eller bär. Detta blandas med ett sockerlag bestående av socker, vatten, honung och vaniljstång, inget annat.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå